How sharp is your baseball IQ?

Walter JohnsonNow that baseball is back, fans can enjoy the season more by sharpening their memories of the game’s glorious history.

Try this baseball IQ test, prepared exclusively for Baseball Magazine:

1. Name the lifetime leader in runs batted in.
a. Hank Aaron
b. Babe Ruth
c. Barry Bonds
d. Mickey Mantle

2. Which of the following never pitched a no-hitter?
a. Steve Carlton
b. Roger Clemens
c. Tom Glavine
d. All of the above

3. Who had a record 19 total bases in one game?
a. Stan Musial
b. Shawn Green
c. Nate Colbert
d. Joe Adcock

4. What pitcher won the most games without reaching the Hall of Fame?
a. Roger Clemens
b. Tommy John
c. Bert Blyleven
d. Jim Kaat

5. Name the first draft pick of the expansion New York Mets.
a. Marv Throneberry
b. Choo Choo Coleman
c. Rod Kanehl
d. Hobie Landrith

6. Who had the best batting average of anyone who appeared in 500 games?
a. Ty Cobb
b. Rogers Hornsby
c. George Sisler
d. Terry Forster

7. Name the only man selected to 25 All-Star teams.
a. Willie Mays
b. Stan Musial
c. Hank Aaron
d. Ted Williams

8. Which of the following started as a pitcher?
a. Stan Musial
b. George Sisler
c. Babe Ruth
d. All of them

9. Who lost the most 1-0 games?
a. Walter Johnson
b. Randy Johnson
c. Nolan Ryan
d. Hoyt Wilhelm

10. Which of the following did not have 3000 hits?
a. Derek Jeter
b. Harold Baines
c. Paul Molitor
d. Wade Boggs

11. Who was the first National Leaguer to hit two grand-slams in a game?
a. Fernando Tatis
b. Tony Cloninger
c. Jim Gentile
d. Nomar Garciaparra

12. What team made a 17-player trade with the Yankees?
a. Boston Red Sox
b. Baltimore Orioles
c. Cleveland Indians
d. None of the above

13. What president was once a baseball announcer?
a. Dwight Eisenhower
b. John F. Kennedy
c. Gerald Ford
d. Ronald Reagan

14. Who holds the record for home runs by a pitcher?
a. Wes Ferrell
b. Mike Hampton
c. Rick Rhoden
d. Warren Spahn

15. Who was the first designated hitter?
a. Ron Blomberg
b. Billy Williams
c. Harmon Killebrew
d. Orlando Cepeda

16. What manager won the most games?
a. Bobby Cox
b. Tony LaRussa
c. Joe Torre
d. Connie Mack

17. What lefthander won the most games?
a. Sandy Koufax
b. Whitey Ford
c. Warren Spahn
d. Randy Johnson

18. Name the only first-round draft choice elected to Cooperstown.
a. Mike Piazza
b. Ken Griffey, Jr.
c. Greg Maddux
d. Craig Biggio

19. Who wore No. 32 for the Dodgers before Sandy Koufax?
a. Cal Abrams
b. Junior Gilliam
c. Don Zimmer
d. Lee Walls

20. Whom did the Phillies deal to the Cardinals for Steve Carlton?
a. Gene Freese
b. Rick Wise
c. Ernie Broglio
d. Milo Hamilton

ANSWERS
1. A
2. D
3. B
4. A
5. D
6. D
7. C
8. D
9. A
10. B
11. B
12. B
13. D
14. A
15. A
16. D
17. C
18. B
19. A
20. B

Advertisements

2 thoughts on “How sharp is your baseball IQ?

  1. Pingback: How sharp is your baseball IQ? | Baseball Magazine

  2. Pingback: Around the MLB with Wayniac Nation | The Wayniac Nation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s